کیست آراکنوئید کیسه هایی پر از مایع نخاعی هستند که بین مغز یا نخاع و غشای عنکبوتیه، یکی از سه غشایی که مغز و نخاع را می پوشانند، قرار دارند.
به گفته دکتر محمد صادقی این کیست ها در بدو تولد وجود دارند و نتیجه ناهنجاریهای رشدی در مغز و نخاع هستند که در هفتههای اولیه بارداری ایجاد میشوند.
کیست های آراکنوئید ثانویه به اندازه کیست های اولیه شایع نیستند. آنها در نتیجه آسیب به سر، مننژیت یا تومورها یا به عنوان یک عارضه جراحی مغز ایجاد می شوند.
اکثر کیستهای عنکبوتیه در خارج از لوب تمپورال مغز در ناحیهای از جمجمه به نام حفره میانی جمجمه تشکیل میشوند. کیست های آراکنوئیدی که نخاع را درگیر می کند نادرتر است. محل و اندازه کیست علائم و زمان شروع آن علائم را تعیین می کند.
کیست آراکنوئید چقدر شایع هستند؟
کیست آراکنوئید شایع ترین نوع کیست مغزی است. آنها افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهند، اما در نوزادان و کودکان ایجاد می شوند. احتمال ایجاد کیست آراکنوئید در مردان چهار برابر بیشتر از زنان است.
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی نمی دانند چند نفر به کیست عنکبوتی مبتلا می شوند. اکثر کیستهای عنکبوتیه بدون ایجاد علائم ایجاد میشوند و به طور تصادفی هنگام اسکن سر به دلایل دیگر پیدا میشوند. بنابراین، تقریباً غیرممکن است که بدانید چند نفر آنها را دارند.
علائم کیست آراکنوئید از نگاه دکتر محمد صادقی
اکثریت قریب به اتفاق کیستهای آراکنوئید هیچ علامتی ندارند. هنگامی که آنها این کار را انجام می دهند، علائم کیست آراکنوئید از خفیف تا شدید متغیر است. آنها به محل و اندازه کیست و اینکه آیا روی اعصاب، مغز یا نخاع فشار می آورد بستگی دارد. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، به احتمال زیاد قبل از 20 سالگی ظاهر می شوند. آنها عبارتند از:
- سردرد
- هیدروسفالی (مایع مغزی نخاعی اضافی در مغز جمع می شود)
- تهوع و استفراغ
- تشنج
- سرگیجه و سرگیجه
علائم دیگر بسته به محل کیست متفاوت است. آنها عبارتند از:
ناحیه حفره میانی: کیست در این ناحیه از مغز می تواند مشکلاتی در بینایی، شنوایی، حرکت و تعادل ایجاد کند. آنها می توانند منجر به خستگی و ضعف یا فلج شوند، معمولاً در یک طرف بدن. برخی از کودکان علائم عصبی (سیستم عصبی) دارند. اینها ممکن است شامل تاخیر در رشد و تغییر در رفتار باشد.
ناحیه سوپراسلار: کیست های این ناحیه می توانند باعث مشکلات بینایی شوند. آنها همچنین ممکن است بر سیستم غدد درون ریز تأثیر بگذارند که بلوغ و رشد جنسی را کنترل می کند. برخی از افراد مبتلا به کیستهای عنکبوتیه حفره خلفی یا سوپراسلار سر خود را بهطور غیرقابل کنترلی تکان میدهند. آنها ممکن است سر خود را به پهلو به پهلو یا در یک حرکت دایره ای حرکت دهند (شبیه به یک عروسک سر بوبل)
نخاع: کیستهای آراکنوئید نخاعی میتوانند منجر به بیحسی و گزگز در پاها و دستها، اسپاسم عضلانی، مشکلات حرکتی و فلج شوند. کمردرد و اسکولیوز نیز شایع هستند. برخی افراد از کیست نخاعی دچار عفونت ادراری می شوند.