در روش جراحی مغز بدون بیهوشی، پزشک جراح این امکان را دارد تا به طور کامل به بررسی عملکرد دستگاه عصبی بپردازد. جالب است بدانید در کشورمان ایران و در چند سال اخیر جراحی های مغز شگفت انگیز و موفقیت آمیز فراوانی انجام شده که بیمار در آن کاملا به هوش بوده است!
در این مقاله از دکتر محمد صادقی به بررسی جراحی مغز بدون بیهوشی خواهیم پرداخت.
جراحی مغز بدون بیهوشی چگونه است؟
جراحی مغز بدون بیهوشی یا جراحی در حالت هوشیاری یکی از پیچیده ترین روش جراحی مغز است که در آن جراح مغز و اعصاب بدون بیهوش کردن بیمار و در حالی که بیمار کاملا هوشیار است و به سوالات جراح مغز پاسخ می دهد، انجام می گیرد. مغز که یکی از مهم ترین اجزای بدن است و توسط هزاران رشته تار عصبی، عصب دهی می شود؛ اما خود بافت و اجزای مغز از هیچ احساس دردی برخوردار نیست.
گیرنده های درد در بدن پیام های احساس درد را به مغز می فرستند و مغز با دریافت این پیام ها شروع به پردازش اطلاعات و انتقال احساس درد به اجزای مختلف بدن می شود؛ اما نکته قابل توجه این است که خود مغز که مسئول و فرمانروای این احساس است نمی تواند این حس را درک کند. زیرا بافت مغز به هیچ عنوان گیرنده درد ندارد.
از این رو پزشکان و جراحان مغز و اعصاب دریافتند که می تواند عمل مغز برای درمان انواع ضایعات عرووقی مغزی، بدون استفاده از داروی بیهوشی انجام دهند.
کاربرد عمل جراحی بدون بیهوشی از نگاه دکتر محمد صادقی
از این روش جراحی برای درمان انواع تومورهای مغزی و تشنج های صرعی استفاده می شود. همان طور که می دانید یکی از مهم ترین عوارض جراحی مغز، آسیب به بخش های مهم مغز و اختلال در تکلم و فلج و ضعف حرکتی بعد از جراحی است. از این رو، کاربرد این نوع جراحی مغز در درمان و جراحی تومورهای مغزی که در ناحیه حساس مغز و نواحی که مربوط به گفتار و توانایی حرکتی است، بیشتر می باشد. زیرا در این حالت جراح مغز و اعصاب قادر است با بررسی عملکرد این بخش ها، از وارد کردن آسیب به نواحی مهم مغز پیشگیری کند.
کاربرد دیگر این نوع جراحی برای بیمارانی است که قادر به تحمل داروی بیهوشی نیستند اما به دلیل بیماری تومور مغزی و فشاری که تومور به بافت مغز وارد می کند؛ جراح مغز و اعصاب مجبور است برای تخلیه و خارج کردن تومور، عمل جراحی مغز را انجام دهد. از این رو به کمک جراحی مغز بدون بیهوشی، میتوان اینگونه جراحی را برای این عزیزان انجام داد تا هم از شر تومور مغزی خلاصی یافت و هم اینکه از عوارض داروهای بیهوشی این افراد را تهدید نکند.
همچنین از این روش جراحی مغز برای درمان تشنج های مقاوم به دارو که نیاز به جراحی دارند نیز استفاده می شود. خصوصا صرع های غیرقابل کنترلی که از نوع کانونی هستند زیرا مرکز اینگونه تشنج ها در ناحیه تلکم و حس های حرکتی قرار دارد، انجام می شود.